Uživo klađenje!

utorak, 30. kolovoza 2011.

Armada ponos grada na Rječini

Armada je ušla u 25. godinu postojanja. I dok smo u njezinom pubertetu ili još mlađim danima mogli svjedočiti ispadima, danas je Armada apsolutno pametna, organizirana, duhovita i ima vjeru u sebe.

Svi koji su vjerovali i oni koji su je po cijenu javne osude ovih četvrt stoljeća podržavali, danas mogu biti ponosni – Armada je uistinu ponos grada. Kažemo danas makar je tome tako već dulji niz godina jer ta neumorna skupina obožavatelja HNK-a Rijeka neprestano dokazuje kako jednako uvažava i grad u kojem živi te kako nije, bez povoda, protiv institucija sistema, bolje rečeno policije. Krenemo li u daljnje obrazlaganje priče, uvidjet ćemo da je Armada i vjerojatno najorganiziranija te najkvalitetnija udruga mladih ljudi grada na Rječini.

Primjerice, apsolutno joj se ne može poreći izniman stupanj duhovitosti. Već je dulje vrijeme praksa da se aktualne nepravde, naravno po pitanju kluba koji obožavaju, odnos prema navijačima, ali i općenito društvene anomalije, prokazuju putem poruke koju čitava skupina izlaže javnosti iza 60. minute utakmice.

Umjetničko djelo

Način prezentacije se zapravo može smatrati i pravim umjetničkim dijelom, nerijetko na granici performansa kakve rijetko srećemo čak i na razini onih kojima je to dominantni posao – umjetničkih krugova. Iako najčešće prevladava gorčina, krajem prošlog prvenstva kad je na Kantridi gostovala Istra, svjedočili smo i jednoj iznimno uspješnoj poruci koja bi primjerice u tiskanim medijima pandan našla u – karikaturi.

Kako smo i rekli, nakon bakljade u 60. minuti, slijedi poruka. Zapad je jednostavno razvio kartu regije, odnosno Istarske i Primorsko-goranske županije te preko čitavog teritorija napisao – HNK Rijeka. Samo toliko, nek se zna tko je gazda na tom prostoru.

Ono gdje se Armada također iskazuje kao korektor ne samo društvene već mogli bismo reći čak infrastrukturne stvarnosti Rijeke, su grafiti. Pronalazimo ih skoro u svakom kvartu te mnogim općinama »riječkog prstena«. Ne, nije više riječ o šaranju sprejem te isticanju karakterističnog »A«, već o pravoj uličnoj umjetnosti. Sive betonske zidove tako prekrivaju jake boje. Dominira dakako ispisivanje naziva skupine, odnosno Armada, ali vrlo su česti i drugi karakteristični motivi poput razvijenih Armadinih jedara ili morskog psa.

Nove akcije

Koliko nam je poznato, akcije oslikavanja grada, pretvaranja sivila i oronulosti u život i umjetnički izraz što mnoge zajedničke nazivnike pronalazi i sa stripom, idu dalje.

Prva je na redu fasada u novom naselju Krnjevo, odakle uostalom dolazi jako velika skupina navijača te na Zametu gdje se predviđa pravi mega projekt površine 80x3 metra. Pa iako je tekst prigodničarskog karaktera, iskoristit ćemo ga i kao poziv svima onima kojima su Rijeka i Armada na srcu – pomognite donacijama kako bi se nabavila boja i još neke stotine »kvadrata« sivila pretvorile u dojmljive slike.

Baš kao i u životu, svaka faza odrastanja ima svoje karakteristike. Armada je ušla u 25. godinu postojanja. Velika se fešta priprema za svibanj 2012. godine. I dok smo u njezinom pubertetu ili još mlađim danima mogli svjedočiti ispadima što i nije baš lako opravdati, danas je Armada apsolutno pametna, organizirana, duhovita. Ima vjeru u sebe, apsolutnu samosvijest koja bez prijeke potrebe ne treba dokazivanje šakama. I da, sasvim je sigurno najznačajnija alternativna udruga mladih u Rijeci. I ponos grada, svakako.

Nema komentara:

Objavi komentar